Руската държавна корпорация Ростех демонстрира по време на форума Армия-2018 прототип на специализиран екзоскелет, предназначен да подобри функционалните възможности на войниците на бъдещето, предава technews.bg.

С по-нататъшна разработка на бойното снаряжение ще се заемат "ЦНИИточмаш" и компанията "ГБ Инженеринг". Става въпрос за пасивен екзоскелет, който не се нуждае от източник на захранване, за да работи.

Екзоскелетът има за цел да повиши физическите възможности на бойците, като същевременно обезпечи защита на ставите и гръбначния стълб. Демонстрираният прототип е изготвен от леки въглеродни влакна.

Теглото на екзоскелета варира от 4 до 9 килограма, в зависимост от модификацията. Конструкцията му представлява лостово-шарнирно механично устройство, което следва човешките стави.

Твърди се, че екзоскелетът разтоварва мускулно-скелетната система при пренасяне на товари с тегло до 50 килограма по време на продължителни походи и бойни действия. Липсата на електрически задвижвания, микроконтролер и сензори увеличава надеждността и улеснява поддръжката.

Прототипът вече е тестван в условия на реални бойни действия. През 2017-2018 г. снаряжението е използвано в специализираните подразделения на министерствата на отбраната и вътрешните работи на Русия.

Същевременно, в процес на разработка е и активен екзоскелет, действащ прототип на който също е подготвен от Ростех, съобщават от държавната технологична корпорация.