Изпълнителният директор на космическата компания SpaceX Илън Мъск и основателят на сайта за електронна търговия Amazon Джеф Безос отново влязоха в задочен спор. След като станаха конкуренти в полето на частните космически полети, сега двамата най-богати хора в света се надпреварват и за предлагането на сателитен широколентов интернет.

Всичко е започнало, след като Мъск е поискал от Федералната комисия по комуникациите на САЩ да позволи преместването на някои от сателитите на SpaceX на по-ниска височина от първоначално планираната. Ръководството на Amazon обаче се е противопоставило на това, твърдейки, че такава надморска височина ще попречи на плановете на търговския гигант за собствен спътников интернет.

През декември Amazon дори е поискала от председателя на комисията Аджит Пай да ограничи сателитите на SpaceX до 580 км, докато се докаже, че няма да пречат на нейните. Ето защо Мъск отвърна на удара, обвинявайки Безос, че задушава конкуренцията.

"Не е в полза на обществеността да се пречи на Starlink днес заради сателитната система на Amazon, която в най-добрия случай ще влезе в експлоатация след няколко години", написа Мъск в социалната мрежа Twitter.

Истина е, че услугите на двете компании са на напълно различни етапи от своето развитие. Amazon обяви Project Kuiper през 2019 г., но все още не е изпратила нито един интернет спътник в космоса. От друга страна, SpaceX повиши общия брой на своите сателити Starlink в орбита до 1025 след старта на успешна мисия миналата неделя.