Шефът на SpaceX и Tesla, Илон Мъск, покани руския президент Владимир Путин на разговор. Това стана по необичаен начин - чрез публичен пост в социалната мрежа Twitter, съобщава Business Insider.

Най-богатият човек на планетата призова Путин да се присъедини към него в приложението Clubhouse, което позволява аудио разговори.

След като остана без отговор Мъск написа втори пост на руски език.

"Би било голяма чест да говоря с вас", обръща се милиардерът към Путин.

Не е ясна каква е бъде темата на разговора и защо Мъск иска да говори с Путин. За сега липсва и официален коментар от страна на Кремъл.

Наскоро Москва обяви, че няма да позволи използването на сателитния глобален интернет Starlink. Москва вижда в него потенциал за използването му с военни цели.

"Сателитите Starlink са проектирани да подпомагат постоянните комуникации на Пентагона по целия свят", коментира оглавяващия Роскосмос - Дмитрий Рогозин.

Проектът на Мъск би направил невъзможно отрязването на Русия от интернет, коментират анализатори.

Преди няколко години Москва стартира скъп проект, който да позволи на страната да се изключи от глобалната мрежа, запазвайки всички локални връзки. Подобна интернет изолация съществува единствено в Северна Корея, а Москва смята възможността за изключване от интернет като опция само в крайна ситуация, като война.

Илон Мъск инвестира милиарди долари в проект, който за пръв път ще достави високоскоростен интернет до всяка точка на планетата чрез сателити.

Отношенията на Илон Мъск с Русия са сложни от самото основаване на SpaceX.

През 2001 година 30-годишният Мъск смята да започне своята космическа дейност, закупуваки неизползвани балистични ракети на цена от 7 милиона долара за бройка. Първото бизнес пътуване и обратното посещение на руснаците в Лос Анджелис завършва единствено "с големи количества изпита водка", споделя един от участниците в преговорите.

Мъск организира второ бизнес посещение до Русия. Американецът успява да се свърже с един от водещите руски ракетни учени и си организира среща с него, която завършва със скандал, пише списание Wired.

Когато разбира, че целта на срещата е продажба на ракетна технология за цена от няколко милиона долара, ракетния учен се разгневява и казва - "това са оръжия за война, а не играчки, които са за продан на богати американски капиталисти", след което се изплюва на обувките на Мъск и неговия помощник.

Неуспехът с Русия мотивира Мъск да стартира разработката на собствена ракета, която да е по-успешна и евтина от руските. В следствие на това се ражда първата ракета за многократно използване - Falcon 9.