Предприемачът Илон Мъск обяви, че компанията му за производство на автономни и електрически превозни средства Tesla ще създаде робот. Неговото име ще бъде 5'8 "Tesla Bot.

Разработката е част от проектите на компанията в сферата на невронните мрежи и развитието на суперкомпютъра Dojo. Прототипът би трябвало да се появи през следващата година.

"Ако се замислите какво правим в момента с колите, Tesla може би е най-голямата компания за роботика в света, защото нашите коли са като полуразумни роботи на колела", коментира по време на събитие Мъск. "Пример за това са технологията ни за автономно шофиране, която ще продължи да се развива, суперкомпютърът Dojo и всички невронни мрежи, така добре познаващи света около себе си", допълни още той.

Роботът трябва да бъде приятелски настроен и да се ориентира в "свят, създаден за хора", стана ясно още от думите на милиардера. Машината ще тежи цели 125 килограма и ще може да ходи с около 8 км в час. Лицето ѝ ще представлява екран, който показва важна информация.

Впрочем, Tesla не е единственият автомобилен производител, който създава хуманоид. Роботът Asimo на Honda съществува от десетилетия и е изключително напреднал. Toyota и GM също имат свои собствени роботи.