Ветеран от компютърната индустрия и понастоящем пенсионер ще помага на Intel да разработи следващо поколение процесори. Напоследък гигантът търпи критики заради изоставането в технологичните процеси, но неудачите може да се окажат само временно забавяне в прогреса на компанията.

Глен Хинтън, който посвети на Intel около 35 години от живота си, обяви на своята страница в социалната мрежа LinkedIn предстоящото си завръщане в редиците на компанията след три години живот като пенсионер.

Мисълта за спасяване на Intel, в която Хинтън започна като стажант през 1980 г., го обзема още през ноември миналата година, но назначаването на Патрик Гелсингър за CEO (от 15 февруари) дава решаващият тласък за вземане на решението.

Глен Хинтън участва в създаването на почти всички процесори от семейството Pentium от 1990 г. насам. През новия век той се съсредоточи върху процесорите Nehalem, а след това се отдаде на разработката на чипсети, устройства за съхранение и нови видове памет.

Изявеният специалист се пенсионира преди три години, но Intel му предложи да ръководи нов и интересен проект и той реши да се върне. Сега Глен ще проектира високопроизводителни процесорни архитектури.

За да се развие едно ново семейство процесори, са необходими няколко години, така че още в близко бъдеще индустрията вероятно ще види плодовете от дейността на ветерана в новия му статут.