Apple предупреждава потребителите, избрали смартфон от серията iPhone 12, както и аксесоар MagSafe, да държат устройствата на разстояние от медицински уреди, включително дефибрилатори и пейсмейкъри. От компанията отбелязват, че телефоните и аксесоарите включват магнити и радио компоненти, които излъчват електромагнитно поле, предава Mobile Bulgaria.

Тези полета могат да попречат на правилното функциониране на медицинските устройства. Това е така, тъй като те съдържат сензори, които се влияят от близък контакт с магнити и някои радио сигнали. Препоръчва се смартфонът и/или аксесоарите MagSafe да се държат на разстояние над 15 см или над 30 см при използване на технологията за безжично зареждане.

От Apple отбелязват, че се препоръчва консултация с лекуващия лекар и производителя на медицинското изделие за допълнителна информация. Това развитие следва проучване на институциите Henry Ford Heart и Vascular Institute, което показва, че при поставяне на iPhone 12 до уред в близост до сърцето на пациент, той спира да работи.

Разбира се, този проблем не засяга само продуктите на Apple, но и редица други устройства, които образуват магнитни полета.