Съединените щати обявиха, че вчера са извършили успешно изпитание на конвенционална крилата ракета с наземно базиране и с обсег над 500 км, съобщиха световните агенции.

Доскоро подобни ракети бяха забранени от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, от който Вашингтон се оттегли и който е невалиден от началото на този месец.

Какво знаем за тестваната ракета?

Според официалната информация, тя е изстреляна от мобилна пускова установка на остров Сан Никълъс край Калифорния, след което успешно е поразила целта си на над 500 км.

От предходни изявление на служители на Пентагона става ясно, че тестваното оръжие е модифицирана версия на крилатите ракети "Томахоук". В случая обсегът ѝ е около 1000 километра, като се предполага, че далекобойността на стандартната морско базирана версия е била намалена в полза на скоростта.

Всъщност именно базирането е основната разлика между "Томахоук" и тестваната ракета. Новото оръжие може да се изстрелва от мобилни платформи на сушата.

Стартът е извършен с помощта на твърдогоривен ускорител, но в по-късен етап от полета се включва малък реактивен двигател. Той поддържа скорост между 800-900 км/ч, а ракетата лети на изключително ниска височина, за да бъде невидима за противниковите радари. Специален радар, снабден с най-модерните системи за глобално позициониране следи терена и коригира полета на ракетата спрямо него.

Подобно на "Томахоук", новото оръжие може да носи ядрена бойна глава.

Ракетите със среден обсег са смятани за опасни, защото могат да извършват бързи атаки с ядрено оръжие. Ако подобни системи бъдат разположени по границата с Русия - например в Естония или Латвия - то теоретично от НАТО биха могли да се извършат изненадваща атака. В следствие на нея Кремъл може да бъде унищожен преди президентът на Русия да е способен да оторизира ответен удар.

"Всичко това предизвиква съжаление . . . Не се поддаваме на провокации. Както беше заявено във Франция от президента на Русия (Владимир Путин), ние отново потвърждаваме, че се придържаме към едностранния мораториум за разполагане на наземни ракетни системи със среден обсег, докато подобни системи не бъдат разположени от САЩ, в който и да било район на света", каза руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Вероятно не може да има по-ясно и явно потвърждение на това, че разработването на съответните системи се прави в САЩ отдавна и че подготовката за оттеглянето от договора е включвала съответните научно-изследователски и опитно-конструкторски разработки", отбеляза Рябков.

Истината обаче е, че за превръщането на "Томахоук" в наземно базирана ракета със среден обсег не е нужно много време - достатъчна е около година. За сметка на това САЩ разработва ново оръжие, което да бъде балистична ракета с обсег между 500 и 5000 километра, да лети с висока скорост и да е наследник на унищожените в края на Студената война ракети "Першинг-2".

Русия обаче има системи, които могат да се доближат до понятието за ракети със среден обсег - "Искандер-М".