"Белгород" е много по-голяма от всяка друга подводница в света, включително от тези американския флот. Дължината ѝ е 184 м и е с водоизместимост, по-голяма от тази на бойните-кораби гиганти от Първата световна война. Може да се потапя на 500 метра, пише Popular Mechanics, цитиран от Russia Beyond.

Вижте как изглежда "Белгород" >> >> >>

Общата водоизместимост на плавателния съд е 30 000 тона, което е с 15 000 тона повече от тази на американските стратегически атомни подводници от трето поколение тип "Охайо". Ако цифрата е вярна, "Белгород" все пак не превъзхожда атомната подводница по проект 941 тип "Акула".

Изданието уточнява и предназначението на подводницата: тя ще стане носител на други подводни съдове. Командването на "Белгород" формално ще е в ръцете на руския ВМФ, но в действителност за него ще отговоря Главното управление за дълбоководни изследвания (ГУГИ).

Впрочем авторите на текста признават, че за много детайли около подводницата можем само да гадаем: "Русия е по-успешна от САЩ в укриването на своите подводници от нежелани снимки", се посочва в статията. Става въпрос за изтеклите в медиите подробности около американските стратегически подводници тип "Колумбия", които САЩ проектират, за да заменят тези от тип "Охайо".

В интервю за Popular Mechanics известният експерт по подводно оръжие Сътън предполага, че "Белгород" вероятно ще стане част от руската подводна система за хидроакустично проследяване "Хармония". Друга нейна цел ще е да провежда специални операции с мини-подводницата "Лошарик" или дълбоководния необитаем апарат "Клавесин-2Р-ПМ".

Но най-зловещата, според експерта, мисия на "Белгород" ще са шестте дрона "Посейдон", които, както предполагат западните медии, тя ще може да носи на борда си.

Порталът The Washington Free Bacon съсредоточава публикацията си върху факта, че "Белгород" ще носи дронове "Посейдон". Изданието пише, че според оценки на западните спецлужби торпедата ще имат ядрени бойни глави с мощност десетки мегатонове и още веднъж подчертава, че САЩ не разполагат с аналогично оръжие.

На свой ред бившият служител на Пентагона Марк Шнайдър твърди, че една подводница, въоръжена с "Посейдон", може да излъчи повече радиация от целия стратегически арсенал на САЩ. Между другото руски представители на ВМФ и военни експерти нееднократно са подчертавали, че тези уникални дронове са оръжие за сдържане, а не за нападение.

За да функционира подводницата разчита на два ядрени реактора, всеки с мощност от 190 МВт. Освен ядрените подводни дронове "Посейдон", новата руска подводница е въоръжена със стандартни торпеда и крилати ракети "Калибър"