В началото на 2021 г. руският концерн "Калашников" стартира масовото производство на нова управляема ракета 9М333, предназначена за зенитните системи от семейство 9К35 "Стрела-10М". Сега концернът ще започне да прави подобрена версия,  работеща на принципа "стреляш и забравяш" предава Russia Beyond.

Вижте как изглежда "Стрела-10М" >> >> >>

"Това значи, че прехващаш целта, натискаш бутона, изстрелваш ракетата и се концентрираш над новата цел, докато ракетата порази първата в 99,9% от случаите", твърди Вадим Козюлин, професор от Военната академия.

Според него отличителната черта на ракетата е самонасочващата се глава, която има три режима на работа.

"По-специално това са фотоконтрастен, инфрачервен и режим на смущения. Това е най-голямото предимство пред другите боеприпаси от този клас", отбелязва експертът.

Ракетата 9М333 е проектирана да разрушава нисколетящи самолети и хеликоптери по всяко време на денонощието и при всякакви атмосферни условия, както и в условия на оптична намеса от страна на врага. Способна е да поразява още безпилотни летателни апарати и крилати ракети.

Зенитно-ракетните системи от семейство "Стрела-10М" са предназначени за предпазване на военните части от въздушни набези и разузнавателни машини, летящи на ниски височини, по време битка и при поход. Към 2020 г. това са най-разпространените системи за ПВО в света

Според експерта тези ракети с високоексплозивни бойни глави ще се използват предимно за защита на руските и чуждестранните войски срещу безпилотни армади.

"Има няколко причини поради които дроновете станаха основното щурмово оръжие на терористите. Първо, атака може да извърши всеки евтин и обикновен дрон, какъвто всеки инженер може да направи на бойното поле и да прикрепи импровизирани експлозиви за него. Второ, всички системи за ПВО на великите сили по света са проектирани за сваляне на изтребители, бомбардировачи, крилати ракети и пр.", отбелязва професорът.

С други думи, това са много скъпи оръжия със скъпи ракети, предназначени за също толкова скъпи системи. Стрелянето със система за ПВО С-400 или ТОР по малки импровизирани дронове е скъпо и неефективно.

Поради това войските се нуждаят от по-евтино, но все пак ефективно оръжие, което да противодейства на такъв тип заплахи от дронове.

Според Козюлин "Стрела-10М" се отличава от руските и чуждестранните си колеги с най-новите самонасочващи се бойни глави, които са трудни за сваляне.

"Дори и с използването на топлинни капани за врага ще бъде много трудно да свали ракета, изстреляна от системата за ПВО "Стрела-10М", пояснява експертът.