Високата цена на iPhone винаги е провокирала спорове дали си заслужава човек да я плати, след като на пазара се предлагат не по-лоши устройства за по-малко пари. Разбира се, за феновете на Apple няма по-добър смартфон от iPhone и всеки цент си струва, предава technews.bg.

След разглобяване на iPhone 12 експертите на Fomalhaut са изчислили колко струват сумарно компонентите на новия флагман. Оказва се, че цената на вложените в iPhone 12 части е приблизително 373 щатски долара, става ясно от публикация на IT Home.

Основните компоненти са OLED панелът, който струва около 70 долара, SoC чипът A14 за 40 щатски долара, DRAM паметта SK Hynix за 12,8 долара, флаш паметта Samsung за 19,2 долара и CMOS сензорът Sony за 7,4-7,9 долара. За сравнение, крайният продукт iPhone 12 се предлага на пазара в САЩ на цени от $799.

Трябва да се отбележи, че Fomalhaut анализира основно цената на материалите, която обаче се влияе от добива и реалните разходи вероятно са по-високи. В същото време харчовете на Apple за R&D, операции, маркетинг и логистика остават извън тези изчисления.

Освен това доставчиците на компоненти за смартфоните на Apple може да са различни. Предишното разглобяване на iPhone 12 и iPhone 12 Pro от iFixit показа, че в допълнение към процесора A14, проектиран от Apple и произведен от TSMC, Micron доставя LPDDR4 SDRAM, Samsung доставя NAND флаш, а Qualcomm отговаря за 5G и LTE компонентите.