Нов космически робот удължава живота на сателитите в орбита с до пет години. Разработката е на американската компания Northrop Grumman, която се занимава с решаване на различни проблеми в космоса.

Вече има един пример за успешна работа по ремонтиране на изкуствен спътник, орбитиращ около Земята. Комуникационният сателит на Intelsat IS-10-02 например наскоро остана с твърде малко гориво. Той е извън Земята от 2004 г. насам и отдавна е надхвърлил първоначалния срок на мисията си от пет години. Благодарение на апарата Mission Extension Vehicle-2 (MEV-2) обаче, той е спечелил още пет години живот и ще продължи да работи, вместо да бъде изведен от експлоатация.

MEV-2 стартира през август и оттогава си проправя път към спътника в геосинхронна орбита. В понеделник той достигна целта си и се закрепи върху нея, за да осигури на IS-10-02 повече гориво. Това е първият път, в който апарат се прикачва към работещ сателит. Предшественикът на MEV-2, MEV-1, се закрепи върху IS-901 на Intelsat миналата година. Този спътник обаче вече беше излязъл от употреба.

MEV-2 ще остане свързан с IS-10-02 за известно време, преди да продължи нататък, за да удължи живота на друг изкуствен спътник. В допълнение, от Northrop Grumman проектират и роботизирани устройства, които могат да извършват ремонт на сателити в орбита. Тези апарати ще бъдат използвани и за доставяне на удължаващи живота материали до сателитите, без да е необходимо те да останат прикачени към целите си. Компанията се надява да пусне и двете технологии до 2024 година.