Създателят на SpaceX разкри нова снимка на своята марсианска ракета Starship. Става дума за прототипа SN4, който наскоро успешно премина през криогенни тестове под високо налягане на резервоарите си за гориво. От споделеното в Twitter изображение става ясно, че предстоят нови изпитания.

Вижте как изглежда прототипът SN4 >> >> >>

На снимката се вижда монтиран 1 брой от ракетния двигател Raptor. Мъск споделя, че той скоро ще бъде тестван на прототипа. Изпитанието ще е статично, а ракетата няма да полети.

"Толкова е малък", споделя Мъск относно ракетния двигател.

Raptor обаче е един от най-революционните агрегати, правени някога. Той се задвижва с метан и течен кислород. Това решение е избрано от Мъск не само по икономически причини, но и защото на Марс има метан, който може да бъде превърнат в ракетно гориво от бъдещите колонисти.

Евтиното гориво, изградената от по-конвенционални материали ракета Starship и двигателите за многократна употреба стоят в основата на плановете на SpaceX. Ако всичко се развие по план след няколко десетилетия всеки с 200 000 долара в банковата си сметка ще може да се превърне в колонист на Марс. Starship ще може да превозва 100 човека до Марс.

Двигателят Raptor е около 2 пъти по-мощен от ракетния агрегат Merlin 1D, използван във Falcon-9. В основата на Starship и Super Heavy стои ракетния двигател Raptor. Ракетата Super Heavy ще има 31 броя от него, а космическия кораб Starship - 7 броя.