Технологичната компания Microsoft е станала обект на мащабна компютърна атака на предполагаеми руски хакери, които може да са шпионирали месеци наред клиенти на американския доставчик на софтуер SolarWinds, предаде Ройтерс, позовавайки се на информирани източници.

Някои продукти на Microsoft след това са били използвани за разпростиране на кибератаката към други мишени, допълват източниците.

Множество сайтове на американското федерално правителство са засегнати от тази компютърна атака, която е голяма и все още продължава, съобщиха в сряда ФБР, Агенцията за кибербезопасност и сигурност на инфраструктурите и от кабинета на директора на Националното разузнаване.

Хакерите са успели да получат достъп до вътрешни имейли на министерствата на финансите и на търговията, посочиха източниците пред Ройтерс тази седмица. Според тях обаче това е само върхът на айсберга.

SolarWinds заяви, че до 18 000 от неговите клиенти са свалили ъпдейт на малуера, позволил на киберпиратите да наблюдават близо девет месеца компании и правителствени агенции.

ФБР и други американски агенции са насрочили за днес поверителни брифинги за членовете на Конгреса.