Печалбата на Microsoft скочи с 33 процента през последното тримесечие, благодарение на облака, компютрите и Xbox. Резултатите на компанията превишават очакванията на анализаторите с 3 милиарда долара, предава technews.bg.

Поредно тримесечие, пореден отчетлив ръст на приходите на Microsoft. Но забележителното за Q2 на финансовата 2021 е, че този път не само облакът движи компанията напред, коментира резултатите Engadget.

Microsoft отчете приходи от 43,1 милиарда долара за тримесечието, което е със 17% повече спрямо същия период на миналата година и с 2,9 милиарда долара повече от очакванията на анализаторите.

Още по-впечатляващо е, че печалбата на гиганта от Редмънд скача с 33% и достига 15,5 милиарда долара. Ръстът на печалбата от над 30% е изненада за анализаторите на пазара.

Облачният бизнес на Microsoft не показва признаци на забавяне, с увеличение на приходите от 23% на годишна база, но компанията бележи силен растеж и на компютърния пазар като цяло. Бизнесът с Windows, Surface и Xbox нараства с 14%, достигайки 15,1 милиарда долара.

Анализаторите очакваха Personal Computing бизнесът да донесе 13,55 милиарда долара на Microsoft. Компанията постига 40% увеличение на приходите от съдържание и услуги за Xbox, както и 86% увеличение на продажбите на хардуер за Xbox, като това се дължи на пускането на ново поколение конзоли.

Подобно на Intel, Microsoft очевидно се възползва от търсенето на повече компютри по време на пандемията COVID-19. Въпреки че продажбите на операционната система Windows не се увеличиха много - само 1% скок спрямо миналата година, комерсиалните Windows продукти и облачни услуги бележат ръст от 10%.