Нов патент на Microsoft ще превръща починалите хора в AI-ботове, с които може да се чати, съобщава Forbes.

Вместо да използва конвенционалния метод за обучение на чат ботове, захранвайки го с разговори и материали от широка извадка потребители, патентът на Microsoft предоставя възможността за създаване на чат бот от данните на конкретно лице.

"Социалните данни могат да се използват за създаване или модифициране на специален индекс в темата за личността на конкретното лице", се посочва в патента. "Специалният индекс може да се използва за обучение на чат бот да разговаря и взаимодейства в личността на конкретен човек."

Чат ботът може дори да звучи като истинския човек.

"В някои аспекти може да се генерира гласов шрифт на конкретното лице, като се използват записи и звукови данни, свързани с конкретното лице", твърди патентът.

Нещо повече, "2D / 3D модел на конкретното лице може да бъде генериран с помощта на изображения, информация за дълбочината и / или видео данни, свързани с конкретното лице".

Идеята за прераждането на хората като чат ботове очевидно поражда всякакви последици за неприкосновеността на личния живот, които не се обсъждат в патента, който по своята същност се занимава с техническата работа на системата.

Например, ще бъде ли дадено право на хората да се откажат от такава система? Биха ли могли роднините на загиналите да попречат на другите да превърнат своите починали близки в чат ботове?

Етично ли е превръщането на починалия в чат бот?

За жалост това не са единствените въпроси, свързани със системата, патентована от компанията на на Бил Гейтс.

Експертите се питат, дали е възможно технологията да се използва за създаването на AI чат бот на жив човек, който да използва неговия образ, глас, данни и модели на поведение. За да може да е сигурно, че това няма да се случи са необходими доста сериозни гаранции, тъй като рисковете и последиците от създаването на AI бот на жив човек са значителни.