В изтребителя МиГ-35 ще бъде поставена система с елементи на изкуствен интелект. Тя трябва да помага на летеца при вземането на решения в различни ситуации. Това съобщиха от пресслужбата на корпорация "МиГ" (част от Обединената авиостроителна корпорация от "Ростех"), предава Russia Beyond.

Вижте как изглежда МиГ-35 >> >> >>

"Вече е внедрена експертна система с елементи на изкуствен интелект, която ще помага на летеца при вземането на решения в различни ситуации, както и интегрирана визуална система, която дава видимост при сложни метеорологични условия", разказаха за ТАСС от корпорацията.

МиГ-35 е най-новият многоцелеви изтребител от поколение 4++. Той се превърна в усъвършенствана версия на самолетите МиГ-29М/М2 и МиГ-29К/КУБ. Международната му презентация и началото на летателните изпитания се проведоха през януари 2017 година.

До края на годината бяха завършени и заводските изпитания.

Максималната скорост на самолета е 2 100 км/ч, а бойният му обсег - 1 000 километра. Изтребителят може да носи до 6 500 килограма въоръжение. МиГ-35 е мултифункционален боен самолет - той може да атакува цели по въздух, суша и вода.