НАСА инвестира в базирана в Остин, Тексас стартираща компания Apptronik, който разработва хуманоидни роботи. Космическата агенция смята да използва роботите на фирмата при бъдещи мисии на Луната и Марс. Според учените те могат да служат като дистанционно управлявани "аватари" и да намалят значително рисковете за астронавтите.

"Липсата на кислород, повишената радиация и екстремните температури няма да са фатални за робота. Той няма да има нуждата от скъп скафандър, а падането върху остри скали няма да е фатално", коментират учените.

Роботът на Apptronik се нарича Apollo. Той е хуманоиден и с височина 1,72 метра, тегло от 72 килограма и батерия за четири часа работа.

Вижте как изглежда Apollo >> >> >>

В момента Apollo се обучава в извършването на много по-типични дейности, като разтоварване и нареждане на кутии в складове и производствени предприятия. Компанията също така планира роботът да се грижи за възрастни хора или дори да прави доставки.

НАСА казва, че иска роботът да "има различни нива на сръчност, автономност и способност да използва инструменти в зависимост от задачите, които трябва да изпълнява".

Роботите могат да проучват кратери, пещери или да се справят с много по-неравен терен. Те биха могли и да облекчат дейността на астронавтите в бъдеще.