НАСА започна сглобяването на ракетата SLS, с която Америка ще се завърне на Луната. Ако всичко се движи по план, SLS трябва да осъществи първия си полет през ноември 2021 година. Хора ще полетят едва през 2023 г.

Първоначално НАСА ще сглоби помощните ракетни ускорители, които работят с твърдо гориво. В последствие ще се сглоби и основната част на ракетата, като накрая те ще се съединят в едно цяло. Всички тестове, направени до сега са показали, че двигателите, резервоарите и електрониката функционират безотказно.

Вижте как върви сглобяването на ракетните ускорители на SLS >> >> >>

В първата си мисия, наречена "Артемида 1", ракетата ще направи безпилотен полет до Луната, като тества всичките си системи. С нея ще лети и новият космически кораб "Орион".

В основата на SLS стоят двигателите RS-25 на американската совалка и помощните ускорители, създадени за нея. Температурите, при които функционират агрегатите са екстремни и варират от −253 °C до 3300 °C. Дизайнът им обаче е разработен още през 60-те години на миналия век. Първата степен ще има 4 от тези двигатели, а цялата ракета ще е висока около 100 метра. Горивото ще е течен водород и течен кислород. Бaзoвaтa вepcия нa ЅLЅ щe извeждa в ниcĸa opбитa 70 тoнa тoвap, a пo-мoщният вapиaнт щe извeждa 130 тoнa.

Orion пък е просторен космически кораб, който може да остава в открития космос за по-дълъг период от време, тъй като разполага с по-способни животоподдържащи системи. Максималният брой астронавти е 6, но до мисията към Луната най-вероятно ще бъдат изпратени 4-ма астронавти.