Нова технология готви и 3D принтира пиле едновременно | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Снимка: YouTube

Нова технология готви и 3D принтира пиле едновременно

Роботът-готвач е разработка на учени от САЩ

| Редактор: Катя Димитрова 9 1864

Учени от Колумбийския университет в САЩ представиха любопитна нова технология за "робот-готвач". Тя позволява готвене и 3D принтиране на пилешки пържоли едновременно.

Готвенето на месото се случва с помощта на мощни лазери. Те позволяват невероятна точност на нагряване и изпичане, става ясно от статия, публикувана в сп. NPJ Science of Food.

Важно е да се отбележи, че тази технология не е пример за т. нар. лабораторно отглеждано месо. За разлика от други изследователи, които се опитват да създадат реалистични продукти от изцяло синтетично месо, учените от Колумбийския университет просто купуват пиле от магазина, пасират го и след това го зареждат в 3D принтера.

Експертите отбелязват, че лазерите са много полезни при процеса на приготвяне на храната, а различните видове предлагат различни възможности. Така например сините лазери са най-добри за вътрешно готвене на месото, докато инфрачервените спомагат за постигането на по-апетитна, кафеникава коричка. Точността на лазерите позволява също така отпечатване и готвене на бургери.

Според учените, месото е вкусно и не се различава от това, приготвено по конвенционален начин. Възможно е единствено да се усеща лек метален вкус от лазерите, посочват още те.

Нова технология готви и 3D принтира пиле едновременно

Нова технология готви и 3D принтира пиле едновременно

Роботът-готвач е разработка на учени от САЩ

| Редактор : Катя Димитрова 9 1864 Снимка: YouTube

Учени от Колумбийския университет в САЩ представиха любопитна нова технология за "робот-готвач". Тя позволява готвене и 3D принтиране на пилешки пържоли едновременно.

Готвенето на месото се случва с помощта на мощни лазери. Те позволяват невероятна точност на нагряване и изпичане, става ясно от статия, публикувана в сп. NPJ Science of Food.

Важно е да се отбележи, че тази технология не е пример за т. нар. лабораторно отглеждано месо. За разлика от други изследователи, които се опитват да създадат реалистични продукти от изцяло синтетично месо, учените от Колумбийския университет просто купуват пиле от магазина, пасират го и след това го зареждат в 3D принтера.

Експертите отбелязват, че лазерите са много полезни при процеса на приготвяне на храната, а различните видове предлагат различни възможности. Така например сините лазери са най-добри за вътрешно готвене на месото, докато инфрачервените спомагат за постигането на по-апетитна, кафеникава коричка. Точността на лазерите позволява също така отпечатване и готвене на бургери.

Според учените, месото е вкусно и не се различава от това, приготвено по конвенционален начин. Възможно е единствено да се усеща лек метален вкус от лазерите, посочват още те.