Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, който е базиран на архитектурата BullSequana XH2000 на Atos, вече е доставен и сглобен в "София Тех Парк" от екипа на компанията. Според компанията това щe бъде най-мощният суперкомпютър в Източна Европа, а очакванията са с неговата помощ България да се позиционира като лидер в областта на високите технологии в региона. Екипът на Atos Чехия вече е започнал тестовете на конфигурацията и се очаква суперкомпютърът да заработи през юли, предава Mobile Bulgaria.

Системата трябва да помогне за подобряване на европейските научни изследвания и да насърчи иновациите, като предостави достъп до най-съвременната инфраструктура за високопроизводителни изчисления (HPC) на широк кръг потребители от научноизследователската общност, промишлеността и публичния сектор. Суперкомпютърът ще служи за развитието на области като биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, медицина, биоинженерство, метеорология и борба с изменението на климата.

Проектът е финансиран от бюджета на България и на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на 11.5 милиона евро. Суперкомпютър на базата на Atos BullSequana е избран за още четири локации, които са част от мрежата на EuroHPC- CINECA, Италия; IZUM, Словения; LuxProvide, Люксембург и Minho Advanced Computing Centre (MACC), Португалия. 31 oт суперкомпютрите в световната класация топ 500 са дело на Atos, като общата им производителност е 251 петафлопа, което е увеличение от 79% в сравнение с данните от класацията през юни 2020.