Армията на Съединените щати разработва ново мощно лазерно оръжие. То е способно да генерира лъчи изключително бързо, подобно на картечница. Най-удивителното обаче е, че е достатъчно добро, за да накара метала буквално да се изпари.

Очаква се новото изобретение, наречено Tactical Ultrashort Pulsed Laser for Army Platforms, да бъде около милион пъти по-силно от всяко друго, което е тествано досега. Любопитен факт е, че то ще прилича повече на лазерните оръжия в научно-фантастичните филми, отколкото на моделите, което инженерите са проектирали в миналото.

Лазерните оръжия, които американските военни са създавали преди, са направени така, че да пробиват дупки през метал, позволявайки им да деактивират относително близки превозни средства или безпилотни летателни апарати. Новата технология обаче е достатъчно мощна, за да изпарява, а не да топи метала, което я прави много по-ефективна.

Освен изграждането на по-мощен лазер сам по себе си, военните се доближават още повече към научно-фантастичните идеи. Те възнамеряват да добавят към оръжието и възможност за генериране на електромагнитни импулси. Целта на начинанието е да може да се нарушава работата на намиращата се наблизо електроника.