Най-новата версия на Photoshop идва с функция, която позволява увеличението на броя пиксели в снимка четири пъти с помощта на изкуствен интелект. Функцията Super Resolution позволява увеличаването на всякакви снимки и може да се използва за подобряване на стари кадри или за зуумване в дадена снимка. Компанията обяви също, че функцията скоро ще бъде част от Lightroom и Lightroom Classic, предава Mobile Bulgaria.

Новата функционалност е изградена на базата на технологията Enhance Details, която Adobe пусна преди две години. Технологията използва machine learning, за да подобрява RAW изображенията, така че да имат по-малко артефакти и да са с по-ясни детайли. При Super Resolution софтуерът анализира детайлите в снимките и предвижда как да ги увеличи на базата на подобни детайли в други снимки, обясняват Adobe в своя блог.

Снимка: Adobe

Технологията ще е най-полезна при печат на снимки, тъй като позволява удвояване на всяка от страните на кадрите. Така 12-мегапикселова снимка може да стане с размер 48MP и да е подходяща за по-големи принтове, както за дома, така и за професионална употреба. Функцията помага и при изразяването на част от даден кадър, която после да бъде увеличена, независимо дали за дигитална употреба или печат.

Тази функция е поредната от Adobe, която залага на изкуствен интелект за манипулация на кадрите. При последния голям ъпдейт на Photoshop миналата година Adobe добави множество опции за обработка, наречени neural filters. Част от нещата, които потребителите могат да правят с тях, са оцветяване на черно-бели снимки, промяна на емоциите на портретни снимки и прехвърлянето на грим от един кадър на друг.