Работници в завода за производство на iPhone в Индия се разбунтуваха. Причина за гнева на работниците е станало двойното намаляване на заплатите в завода.

В знак на протест са били унищожени автомобилите на висшите мениджъри, както и две коли за голф, ползвани от управата.

Apple сглобява iPhone в Индия от 2017 година, като фабриката там се управлява тайванската компания Wistron - производствен партньор на американката корпорация.

Около 2000 души са участвали в бунтовете, а протестът е излязъл извън фабриката. Полицията е арестувала 160 души при бунтовете.

Какви заплати дава Apple

Преди пандемията от Ковид-19 работниците на Apple в Индия са получавали около 200 долара месечно. Работният им ден най-често продължава цели 12 часа, като към него има опция за 4-часови допълнителни смени.

Причина за бунта е двойното понижение на заплатите до около 100 долара месечно. Работниците са се почувствали измамени, тъй като обещаните пари не са им били платени.

Сцени от бунта на работниците

Снимка: YouTube

Фабриката за Iphone в Индия е създадена с идеята, че подобни събития могат да се случат. В нея са инсталирани различни защити, включително и бодлива тел и силна охрана.

Проведено проучване разкрива, че средната заплата в Индия е 437 долара. Този показател обаче не е много достоверен, тъй като много хора получават под 100 и дори под 50 долара месечно, докато малък процент печели по над 10 000 долара месечно. Неравенството в страната е подплатено и от все още съществуващите кастови различия.

Японските специалисти от Fomalhaut Techno Solutions разкриват, че новия iPhone 12 има реална цена от около 400 долара, в нея влизат компонентите и разходът за труд, но не и за транспорт и маркетинг. Цената на устройството в САЩ е 799 долара, но е доста по-високо в други части на света. В Индия моделът се продава за 1085 долара.

iPhone 12 обаче все още не се произвежда в Индия, като се очаква стартът на сглобяването там да бъде даден след няколко месеца през следващата година. Засега във фабриката там се сглобява предходния флагман - iPhone 11. Надеждите на индийците са, че след като iPhone 12 започне да се произвежда в страната, то цената му ще падне до около 700 долара. Въпреки това той ще остане телефон, достъпен за около 3 процента от населението на милиардната страна. Именно такъв е пазарният дял на Apple там.