Космическата индустрия в Русия изглежда ще остане на ниво държавни корпорации, след като частната фирма "КосмоКурс", която трябваше да конкурира Virgin Galactic и Blue Origin, обяви закриването си, предава technews.bg.

"КосмоКурс" планираше да се занимава с космически туризъм и да построи първия частен руски космодрум. Тя обаче няма да направи нищо от планираното. Вместо това генералният ѝ директор Павел Пушкин обяви закриването на компанията, предаде РИА Новости.

Като причина за решението си компанията посочва "непреодолими трудности при съгласуването на изискванията за проекта за космодрума с местните власти" и, че няма възможност "да се получат от Министерството на отбраната необходимите разпоредби за проектиране на суборбитална туристическа ракета".

Всички 50 ракетни дизайнери, работещи в "КосмоКурс", са уведомени, че компанията ще бъде закрита в рамките на 2 месеца.

Държавната Роскосмос пък вече обяви намерението си да наеме освободените служители на "КосмоКурс", за да задържи екипа от специалисти. За отговорник за това е назначен Александър Медведев, заместник-директор на главния научен институт на Роскосмос СНИИмаш.

"КосмоКурс" беше основана през 2014 г. като част от фондация "Сколково" за развитие на космически туризъм. Компанията е лицензирана от Роскосмос за провеждане на космически дейности. За тази цел "КосмоКурс" разработи ракета за многократно изстрелване и кацане и 7-местен космически кораб.

Компанията работеше и по проект за построяване на първия частен руски космодрум - за място за него беше избран район в Нижни Новгород. Очакваше се първият полет да се осъществи през 2025 г. Това трябваше да е руската конкуренция на британската Virgin Galactic и американската Blue Origin.