Много често се наблюдават ситуации на пътя, при които е трудно доказуема вината при възникнало ПТП. Най-добрият възможен изход в подобен случай или при агресия на пътя, са видеорегистраторите. Ето защо, екипът на 4sales реши да направи материал, в който да опише начините за тяхното монтиране, работа и настройка.

Как работят видеорегистраторите

Тези устройства представляват малки камери с микрофон, които понякога дори са с вградено инфрачервено осветление, помагащо им да "виждат" в пълна тъмнина. Те имат вградена памет или слот за добавяне на външна карта, върху която се записва всичко заснето във вид на видеоклип. Устройството е достатъчно миниатюрно, за да се монтира зад предното огледало за задно виждане, така че да снима всичко случващо се на пътя, по време на шофиране.

Принципът на работа на видеорегистраторите за коли е изключително прост: при запалване на автомобила, устройството автоматично стартира и влиза в режим на запис, така че не е необходимо да правите каквото и да било. Тоест, когато двигателя е запален и работи, джаджата мигновено започва да изпълнява своето предназначение. След изгасване на двигателя, спира и устройството. Всички подобни уреди у нас са с БГ меню и имат много качествени и добри камери. Заснетите видеа могат да бъдат преглеждани както от екрана на видеорегистратора, така и от дисплея на смартфона или на компютър.

Какви видове има

От гледна точка на функционалността, към днешна дата се предлагат съвременни модели видеорегистратори за автомобили, като:

  • 3в1 - в едно устройства са добавени допълнително антирадар и GPS навигатор. В случая, навигаторът регистрира скоростта на движение и записва маршрута, по който се движите. Антирадарът пък ще Ви извести за местата, където е разположен радар на КАТ за засичане на скоростта на движение;
  • Еднокамерни и двукамерни - по-разпространени са видеорегистраторите с една камера за заснемане на предното движение. Понякога обаче са необходими и модели с две камери: за паркиране например;
  • С повече от две камери - съществуват и модели с четири камери, позволяващи наблюдение на 360 градуса около колата. Това е полезно в случай на чести вандалски прояви.

Как да монтирате

Препоръчително е монтажът да се направи на място, където да не пречи на видимостта на водача. Това може да е зад огледалото за задно виждане - най-предпочитаното място за монтаж, тъй като устройството е невидимо за пътниците, а отпред се открива голямо и чисто пространство към пътя. При достатъчно компактни размери, видеорегистраторът може да се помести и в долната средна част на предното стъкло. След, като джаджата е монтирана на място, необходимо е просто да прокарате кабела за захранването до конектора на запалката и да го включите в нея.