Американската компания "Бостън дайнамикс" представи робота Стреч, който е разработен, за да премества кашони в складове, съобщи Ройтерс.

Стреч е първият робот, предназначен да изпълнява само една задача на базата на проявен интерес от компании по целия свят, каза заместник-президентът на "Бостън дайнамикс" Майкъл Пери.

"От складове по целия свят ни казаха, че разтоварването на камиони физически е една от най-трудните и неприятни работи . . . Точно там ще се изяви Стреч" - обясни той пред Ройтерс.

Стреч има малка подвижна база, която дава възможност за движение в тесни пространства в складове, без да е необходимо те да бъдат преконфигурирани за автоматизиране. Към нея има ръка и умно захващащо устройство със сензори и камери за компютърно зрение. Той може да идентифицира и премества разнородни кашони и опаковки.

"Обхватът е кашони с тегло около 23 кг, като максималната скорост за хващането и преместването може да достигне 800 опаковки на час. Така че това е много бърз и многостранен робот" - каза Пери.

Базираната в гр. Уолтам, щата Масачузетс компания, е известна с клиповете на кучето-робот Спот и хуманоидния Атлас.

Корпорацията "Хюдай мотър" неотдавна се споразумя да закупи контролиращия пакет в "Бостън дайнамикс" от корпорацията "Софтбанк груп".