Създателите на социалната мрежа Parler заведоха дело срещу компанията за електронна търговия на дребно Amazon за прекратяване на споразумение за уеб хостинг след бунта в Капитолия в САЩ миналата седмица. Оттам твърдят, че Amazon Web Services е прекъснала връзката, за да попречи на Parler да се конкурира с по-голямата платформа Twitter.

Социалната мрежа се обявява за по-свободна алтернатива на Facebook и Twitter, особено след като тези две платформи обвиниха Доналд Тръмп и неговите поддръжници, че се опитват да отменят насилствено резултатите от изборите в САЩ. Акаунтите на държавния глава дори бяха блокирани.

Тази позиция на Parler доведе до реакция от страна на компаниите за цифрова инфраструктура. Apple и Google премахнаха приложението от онлайн магазините си, ограничавайки обсега му. Amazon пък нанесе още по-фатален удар, като напълно свали сайта.

AWS е най-големият доставчик на облачни услуги в света, контролиращ приблизително една трета от пазара, следван от конкуренти като Google Cloud и Microsoft Azure. Parler твърди, че решението на компанията е било "смъртоносно" за сайта.

Групи като Американския съюз за граждански свободи поставят под въпрос силата на доставчиците на инфраструктура да цензурират словото в интернет. Като частна компания обаче, Amazon има широка юридическа свобода да отказва да си сътрудничи с каквито и да било клиенти.