Първият тестов полет на голяма височина на футуристичния космически кораб Starship на SpaceX бе отложен в последната секунда преди изстрелването си от Тексас, съобщиха световните агенции.

Вижте как изглежда прототипът на Starship, който трябваше да полети>> >> >>

Целта на теста бе прототипът SN8 на космически кораб за полети до Марс и Луната да се издигне на височина 12,5 километра и да се спусне вертикално.

Двигателят обаче спря автоматично секунди преди изстрелването. SpaceX обяви в излъчването си на живо онлайн, че с това опитите за деня приключват, не беше посочена нова дата за тестовия полет.

В основата на Starship и Super Heavy стои ракетния двигател Raptor. Ракетата Super Heavy ще има 31 броя от него, а космическия кораб Starship - 7 броя. Прототипът Starhopper вече бе тестван с 1 брой от новия ракетен двигател, като ще има тестове и с 3 агрегата.

Raptor използва за гориво течен метан и течен кислород. Това решение е избрано от Мъск не само по икономически причини, но и защото на Марс има метан, който може да бъде превърнат в ракетно гориво от бъдещите колонисти.

Двигателят е около 2 пъти по-мощен от ракетния агрегат Merlin 1D, използван във Falcon-9. Метановият Raptor ще може да се използва многократно, а за сега тестовете на SpaceX вървят по план и са успешни.