Екипът на Американската космическа агенция НАСА, който работи по мисията на марсохода "Пърсивиърънс", ще трябва да направи някои основни промени в начина си на живот. По конкретно, учените ще трябва да живеят и работят по "марсианско време". Това означава, че те ще променят графика си така, че да съответства на случващото се на Червената планета.

Един ден на Марс трае около 24 часа и 37 минути, но смените на екипите на НАСА ще започват и завършват по различно време от Земята. Причината е, че двете планети не са в синхрон по отношение на въртенето около оста си.

"14:00 ще бъде нашето начално време и след това то ще се коригира с 40 минути всеки ден", заяви заместник-мениджърът на проекта Дженифър Троспър по време на пресконференция. "Докато този модел работи, ще искаме хората да правят това само в продължение на три месеца", добави тя.

Припомняме, че снощи марсоходът "Пърсивиърънс", най-големият и сложен роувър досега на НАСА, премина през атмосферата на Марс и кацна успешно на Червената планета в големия кратер Джезеро. Целта на амбициозната му мисия е да събере и достави на Земята проби, които да дадат отговор на въпроса дали на планетата е съществувал живот.