Кралските военновъздушни сили са сред най-добрите в света. Още от средата на миналия век обаче Великобритания често залага на чуждестранни, най-често американски самолети. Днес например най-модерният самолет на Обединеното кралство е F-35B Lightning. Стелт изтребителят от пето поколение обаче страда от редица проблеми. Другият самолет - Eurofighter Typhoon е създаден и с британско участие, в консорциум с Франция и Италия. Макар да е с добри показатели, изтребителят запова да изостава технологично, а поддръжката му също е скъпо. Излизането на Великобритания от ЕС значи частично прекратяване на общи проекти във военната сфера с Франция или други европейски страни. Този път Лондон мисли да създаде свой собствен модерен изтребител.

Концептуално, самолетът няма да е от пето поколение, а от шесто. Това значи, че когато той полети за пръв път след около 10 години, изтребителят ще е един от най-модерните в света. Кралските военновъздушни сили вече са избрали и име за бъдещия си самолет - Tempest. Тук е търсен символизъм, защото британците са имали подобен самолет по време на Втората световна война, но името е свързано и с пиеса на Шекспир ("Бурята").

Какво знаем за модерният британски стелт?

Управляващите в Лондон са инвестирали 2 милиарда паунда в началните разработки на самолета. Тези пари са предвидени да се изразходват до 2025 година, когато проектът ще получи нова "финансова инжекция".

Вижте как изглежда BAE Systems Tempest >> >> >>

BAE Systems са основните разработчици, като макар Великобритания да излиза от ЕС, място в проекта най-вероятно ще има Италия, а е възможен и технологичен трансфер към Швеция.

Основната разлика между петото и шесто поколение изтребители ще се състои във възможността им да са безпилотни. Все още ще има кабина, така че самолетът да може да излита и в конфигурация с пилот, но много от мисиите ще са без човек в машината.

Друга новост е възможността за управление на "рояци" от бойни дронове. В тази си роля изтребителят ще е техният координационен център и мозък, който ще им дава указания какво да вършат.

Tempest ще заложи на комбинацията от мощен изкуствен интелект, подплатен с невронна мрежа и системи за дълбоко машинно учене.

От BAE Systems разкриват, че една от най-скъпите части в самолета ще е шлемът, който по-същество ще е със система за виртуална реалност. Голяма част от контролите и уредите ще са "виртуализирани".

Двигателите ще са два и ще са дело на Rolls-Royce. Те ще могат да бъдат еднакво ефективни на ниски и високи надморски височини.

Знае се, че Tempest ще бъде стелт самолет, който трябва да е с много ниска видимост за противниковите радари, но тук информацията е по-малко, спрямо тази за електрониката на самолета.

Според анализаторите Tempest ще може да носи ядрено оръжие, но може да разполага и с лазерно оръжие.

Програмата е много амбициозна, а Великобритания се надява да си върне загубени позиции в продажбата на модерно оръжие. Лондон вече разглежда списък с потенциални купувачи, като в него изпъква името на Индия, която би поръчала голям брой самолети.

Към този момент се знае, че само Русия и САЩ разработват проекти за изтребители от шесто поколение. Проектът на Лондон обаче сякаш има най-завършен вид и ясно очертани рамки. Първият му полет е планиран за след около 10 години, като самолетът може да постъпи на въоръжение след 2035 г.