Освен за скрап старата военна техника може да се използва и за други цели. Нагледен пример за това дават виетнамците, които са намерили смислено приложение на танкове от 60-те години на миналия век, предава technews.bg.

Т-34-85, доставян от Съветския съюз през 60-70-те години, бяха един от основните танкове на виетнамските въоръжени сили. Те се биеха с американците, с войските на Сайгон, участваха също в битките с китайците през февруари-март 1979 година.

Вижте как изглежда танкът Т-34 >> >> >>

По-късно тази вече остаряла техника започва да се изтегля в базите за съхранение, но все още малък брой продължава да служи в крайбрежните отбранителни части, отбелязва "Российская газета".

Куполът на някои от тези танкове е отстранен и след това монтиран като неподвижна огнева точка. Самите танкове пък са превърнати в бронирани машини за евакуация и артилерийски влекачи, става ясно от публикация на Lee Ann Quann в Twitter.

Освен това танковете са приспособени за транспортиране на ранените от бойното поле. За целта на покрива на корпуса са монтирани специални надстройки, а отстрани има контейнери за оборудване.

Разбира се, такива необичайни "линейки" едва ли са удобни, но те са способни да минават там, където медицинската колесна техника не може. Нещо повече, бронята им осигурява добра защита срещу куршуми, включително от картечници с голям калибър, както и от мини и фрагменти от снаряди.

По-рано се появиха информации, че бронетратспортьорът BTR-152 е модернизиран за подпомагане на мироопазващите операции на ООН във Виетнам. Доработен е корпусът, инсталирани са нов двигател, система за видеонаблюдение и климатик. В момента BTR-152 изпълнява специални мисии в Южен Судан.