През миналата година Microsoft освежи някои елементи от интерфейса на Windows 10, но с това съвсем не се изчерпват плановете на компанията около външния вид на популярната платформа. През уикенда в сайта за кариери на Microsoft беше забелязана обява за работа, в която се посочва, че компанията работи по масирано визуално подмладяване на Windows 10. По-късно обявата беше променена и тези думи бяха премахнати, но нейното съществуване се оказа поредното доказателство, че в Редмънд се подготвя освежаване на системата, предава Mobile Bulgaria.

През есента на миналата година Windows Central публикува информация за мащабно освежаване на интерфейса, което се подготвя за 2021. Ъпдейтът е с кодовото име Sun Valley, а източниците разкриват, че той ще донесе много визуални промени в интерфейса на стартовото меню, лентата със задачи, страничното меню (Action Center) и дори на файловия мениджър. Очакваме по-добри анимации, нови функции и консистентен модерен дизайн.

Според Windows Central компанията планира освежаването да е част от следващото мащабно обновяване на Windows 10, което носи кодово име Cobalt и се очаква в края на следващата година. Във вътрешната документация на Microsoft проекта се описва като вдъхващ нови сили и модернизиращ Windows, за да се посрещнат потребителските очаквания в свят, който се води от други модерни и леки платформи. Става дума за еволюция на актуалната система Fluent Design, която вече се прилага в някои от приложенията на Windows 10.

Microsoft работи и по подобряване на преживяването за потребителите на таблети с Windows, включително оптимизиране на анимациите за по-плавна работа. От Windows Central посочват, че компанията може да промени плановете си относно пускането на ъпдейта, а част от промените може и да не достигнато до финалното издание. Ако всичко върви по график работата по Cobalt би трябвало да завърши до юни, а след това ще започнат бета тестовете преди излизането към края на годината.