Както почитателите на видеоигрите знаят, наскоро бе пусната нова версия на The Witcher 3. Тя обаче дойде с актуализация, която предизвика сериозни притеснения в бранша и по-специално сред актьорите, озвучаващи такива проекти.

Става дума за това, че играта разполага с нова интелигентна гласова технология, която на практика може да замени актьорите. По същество тя представлява изкуствен интелект, обучен да говори и озвучава като актьора Дъг Кокъл. Той влиза в ролята на Гералт - главния персонаж в The Witcher 3.

Част от проблема отразява възхода на автоматизацията във всяка индустрия. Ето защо десетки актьори вече се притесняват, че игралните студия може да се опитат да ги заменят със сложни алгоритми, за да спестят пари. Освен това, според тях, "изкуственото" озвучаване може да се окаже и проблем за пресъздаването на емоциите, вложени в играта.

"Ако това е вярно, е много тъжно", написа актьорът Джей Бритън в Twitter. "Да, изкуственият интелект може да е в състояние да замести нещата, но трябва ли? Буквално трябва да решим това веднага. Замяната на актьори с изкуствен интелект е не само минно поле, но и напълно бездушен избор", посочи още той.