Водещи институции и агенции на Европейския съюз са били обект на мащабна хакерска атака. Тя е била извършена в края на миналия месец, Комисията все още не е обявила официална информация, но уверява, че има денонощен мониторинг, както и активно прилага допълнителни мерки за сигурност.

Започнато е разследване заедно с центъра за киберсигурност, засегнатите институции, агенции и производителят на засегнатото оборудване. Макар мащабна, няма данни хакерската атака да е довела до пробив и сериозен теч на информация, но проверките продължават.

Извършва се пълен преглед на системите. Мишени на хакерите са били Еврокомисията, Европейският парламент, както и други институции и агенции в Брюксел. Източник от блока казва, че все още е твърде рано, за да се предостави конкретна информация за типа на атаката и обхвата ѝ.

Институциите на ЕС редовно са обект на хакерски атаки. Наскоро служители в институции са били предупредени за зачестили опити за фишинг атаки, чрез които да бъдат измамени да предадат личи данни и пароли.