Марк Зукърбърг официално обяви, че причината за продължилият близо 12 часа глобален срив на Facebook, WhatsApp и Instagram е "промяна в сървърната конфигурация".

Според излезлите данни засегнати от проблемите на Facebook са били общо 2,7 милиарда души, ползващи различните приложения на компанията. Така това се оказва най-големият срив в историята на Facebook

"В резултат на промяна в конфигурацията на нашите сървъри много хора изпитаха проблеми и не можеха да ползват услугите ни. По проблема се работи, а системите се възстановяват. Извиняваме се на всички за неудобството и оценяваме вашето търпение", заявяват от Facebook.

Любопитно е, че първоначално компанията мълчеше относно причината за глобалния срив. Марк Зукърбърг единствено обяви, че двама високопоставени мениджъри на компанията напускат постовете си.

Това породи спекулации, че може би истинската причина за срива не е промяна в конфигурацията на сървърните устройства, а нещо друго. Зукърбърг обаче не е заявил, че напускащите топ мениджъри са отговорни за проблемната ситуация.