Mилиони потребители останаха в края на вчерашния ден без достъп до Facebook и останалите социални мрежи, собственост на Марк Зукърбърг - Instagram и WhatsApp. Компанията отказа да коментира официално причините за срива.

Facebook заяви единствено, че не става дума за хакерска DDoS атака. При подобни кибератаки извършителите имат за цел да спрат достъпа на потребители до сайта, като го блокират с огромно количество заявки за влизане, извършвани от бот мрежи. DDoS атаките са лесни за извършване от аматьори, но всички големи сайтове са подготвени за подобни проблеми. Фактът, че сървърите на Facebook са подготвени да бъдат ежедневно ползвани от милиарди устройства и имат необходимите защити напълно изключва възможността за DDoS атака. Освен това сривът засегна също Instagram и WhatsApp.

Тогава каква е възможната причина за проблема?

Какво се случи с Facebook в близките няколко месеца? През ноември социалната мрежа беше недостъпна в продължение на почти час за своите потребители. Същия месец Facebook и Instagram се сринаха за няколко часа. Компанията на Марк Зукърбърг оповести, че причината за втория случай е била реконфигурация на сървърните устройства, но отказа да назове причината за първия.

Настоящият срив бе най-продължителният в историята на Facebook, като последният подобен срив е от 2008 година, когато потребителите на социалната мрежа бяха малко над 100 милиона, докато днес те доближават 2,5 милиарда. Instagram се ползва от 1 милиард души, а WhatsApp има 1,5 милиарда абонати.

Големият брой потребители на Facebook, Instagram и WhatsApp определено оказва влияние върху времето, за което може да бъде отстранен един проблем. Фактът, че всички от приложенията на Facebook са били засегнати, говори за централизиран проблем.

Доказва го и фактът, че приложения като Tinder и Spotify, които не са собственост на Facebook, но предоставят възможността на потребителите си да се логнат с профила си от социалната мрежа, също са изпитали проблеми.

Мълчанието на Facebook по случая позволи на преден план да излязат няколко непотвърдени, но засега единствени хипотези за случилото се.

Първата е технически проблем, възникнал на място, което би засегнало всички услуги и приложения на компанията. От неговия характер би зависело и времето за отстраняването му. Не е ясно доколко е централизирана инфраструктурата на Facebook, но е напълно вероятно един проблем да засегне всички услуги.

Втората версия е свързана с хакерска атака или саботаж, извършен отвътре. Може само да се спекулира кой, защо и дали може да извърши подобно нещо. Със сигурност Facebook има много силни защити, а преминаването им би било по силата на малцина. Възможно е обаче служител, имащ достатъчно ниво на достъп, да е помогнал на евентуалната хакерска атака, като е заразил или саботирал системата отвътре.

Третата възможност е от Facebook да са извършвали някакъв глобален ъпдейт, да са тествали въвеждането на нови функции, засягащи всички услуги на компанията или дори да са провеждали секретен експеримент. Социалната мрежа се намира в доста сложно състояние, тъй като е силно критикувана заради това, че търгува с данните на милиони и дори влияе на изборните резултати и политическото управление на някои страни. В резултат на това Марк Зукърбърг увеличи цензурата и натиска над определени страници, но недоволството остана.

Възможно е готвеният ъпдейт да е засягал именно сигурността и употребата на лични данни, събирани от Facebook, Instagram и WhatsApp, а въвеждане му да е изисквало временно изключване на някои сървари. Не бива да се изключва и възможността ъпдейтът да е довел до проблем, заради недоглеждане от страна на програмистите - Facebook е известен с обърканите си и тромави кодове, както и с изключително сложния си алгоритъм.

Спекулацията, че може да става дума за експеримент, също не е за изключване. Facebook вече е признавал, че е опитвал да манипулира емоциите на своите потребители за целите на експеримент. Социалната мрежа е пробвала и различни сценарии, свързани с евентуален разрив на отношенията ѝ с Apple и Google. Въпреки това, този вариант не е особено вероятен.

Най-малки са шансовете да става дума за профилактика или ъпдейт на сървърите, защото Facebook би признал за това, както го направи в края на миналата година.

Макар Facebook да продължава да мълчи за причините на най-големия срив в историята си, то според експертите най-възможните сценарии са технически проблем, засегнал централната инфраструктура на компанията, ъпдейт, който е засегнал по непредвиден начин мрежата или сложна хакерска атака, която би била по силите на малцина и за чието осъществяване би могъл да помогне човек отвътре. И трите вероятности биха повлияли зле на акциите на компанията, ако тя признае за тях, твърдят икономистите.