Помните ли Twitter акаунт на ElonJet? Зад него стоеше тийнейджър, който публикуваше онлайн къде лети частният самолет на Илон Мъск. Данните за това са законни и публично достъпни, а профилът не противоречи на правилата на социалната мрежа.

През годините Илон Мъск се е опитвал да спре ElonJet. Един от най-богатите хора в света предложи преди време щедрата сума от 5000 долара, за покупката на акаунта, който бе натрупал 500 000 последователи.

За себе си Илон Мъск заявява, че е "абсолютист на свободата на словото". Почти веднага след придобиването на Twitter, милиардерът наложи бан над профила ElonJet.

Неговият създател Джак Суини, твърди, че преди няколко седмици анонимен служител на Twitter му е разкрил, че видимостта на ElonJet е била строго ограничена. Това обаче било само началото. Последвало пълно изтриване на акаунта.

Малко след като наложил бан над ElonJet, Илон Мъск изтрил и профила на Джак Суини.

"Ангажиментът ми към свободата на словото се простира дори до това да не забранявам акаунта след моя самолет, въпреки че това е пряк риск за личната безопасност", написа Мъск преди месец.

Оказва се, че Илон Мъск е изтрил и още един акаунт, свързан със следенето на самолета на Джеф Безос.

Изглежда делата не винаги отговорят на думите за "абсолютна защита на свободното слово".

Мъск заяви, че изтритият профил поставял него и близките му в риск.