Израел изгражда цифрова версия на своята система за противоракетна отбрана "Железен купол". С нейна помощ страната ще е в състояние да се справи с възникващите заплахи в киберпространството, пише The Week.

Наречена "Cyber Dome" или "Кибер купол", инсталацията е базирана в огромен комплекс в пустинята Негев. В нея работят експерти по киберсигурност от различни отдели, включително министерството на отбраната, израелските отбранителни сили и разузнавателните агенции Мосад и Шин Бет. Общия брой на служителите в комплекса е 14 000.

В Израел има задължителна казарма за навършилите 18-годишна възраст (три години за момчета и две за момичета). Но всеки с подходящите знания и над 15 годишна възраст може се присъединят към елитни кибер сили.

Системата "Кибер купол" разчита не само на цяла армия от хора, но и на изкуствен интелект. Генеративни AI платформи, подобни на ChatGPT, помагат за филтрирането на информацията в базите данни.

"Всеки, който извършва кибератаки срещу израелски граждани, трябва да вземе предвид цената, която ще плати", казва Габи Портной, генерален директор на Израелска национална кибер дирекция.

"Кибер куполът" ще помогне за обезопасяването на жизненоважна инфраструктура в Израел от сложни кибератаки.

Досега Израел е бил обект на редица коварни кибератаки.

Например, една от тях пробва да повреди работата на пречиствателни станции за вода, правейки я отровна за пиене. В началото на тази година хакери изключиха напоителните системи на Северен Израел. Изследователски центрове, университети и болници в Израел също стават мишена за арабски хакери.

Задачата на "Кибер купола" е да намали шанса за успеваемост на кибератаките. Системата ще предостави инструменти за повишаване на защитата на националните активи и синхронизиране на откриването, анализа и смекчаването на заплахи на национално ниво.

Освен това тя ще пази правителствени сайтове, акаунти и източници на информация от DDoS атаки и "превземания".

За разлика от повечето страни, Израел не се притеснява да признае или да сподели подробности за осъществена кибератака.

"Искаме да бъдем нападнати. Изпратете ни троянските си коне и зловреден софтуер. Това ни помага да се подготвим по-добре", каза експерт от "Кибер купола". "Не само ще се подготвим, но и ще кажем на останалия свят как да го направим."

 

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО