Хората, които не са способни да ограничат времето си в социалните медии и мобилните приложения, могат да имат проблеми със зъбите. До такива заключения стигнаха учени от Израел в ново изследване, предава technews.bg.

Броят на интересните мобилни приложения и функции на смартфоните се увеличава постоянно. Изгубени във виртуалното пространство, не забелязваме как това се отразява на здравето ни.

Изследователи от университета в Тел Авив сравняват поведението на хората, използващи обикновени смартфони, с тези, които използват "кошерни" телефони (специални устройства за православни евреи). В такива устройства обикновено няма програми с текстов набор, фото- и видео камера, както и аудио плейър.

За резултатите от изследването съобщава британският Daily Mail. Учените установяват, че потребителите на обикновени смартфони често имат проблеми със съня. 20% от хората в изследваната група се будят през нощта.

Авторите на изследването откриват и необичаен навик сред потребителите на мобилни приложения: те често скърцат със зъби през целия ден. Около 25% от собствениците на традиционни смартфони имат този навик, докато същото се наблюдава само при 6% от потребителите на кошерни телефони.

Още по-смущаващо е, че 29% от групата с обикновени смартфони съобщават за болки в челюстта, в сравнение с едва 14% от потребителите на кошерни устройства. Според учените, това се дължи на факта, че хората, които постоянно използват мобилни приложения, развиват страх да не пропуснат нещо.

"Това създава цикъл на нарастваща пристрастеност към мобилните телефони, което води до чувство на стрес и безпокойство, както и усещането, че някой може да публикува нещо в социалните медии, а вие да го пропуснете и няма да знаете", казва един от изследователите в интервю за Times of Israel. "Телефоните стресират много хора и ние виждаме физическите прояви на това".

Учените отбелязват, че не са против смартфоните или социалните медии, но препоръчват на хората да ограничат употребата им, тъй като има ясен модел, който показва, че колкото повече използваме смартфона си, толкова по-вероятно е да страдаме от болки в челюстта и да се събуждаме през нощта.