Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева проведе с президента на "Майкрософт" (Microsoft) Брад Смит "Разговори за един по-добър свят", съобщиха за БТА от постоянното представителство на МВФ в България.

Двамата са се обединили около тезата, че предимствата на свързаността позволяват на част от нас не само да продължат да работят, но в някои случаи намаляват разходите и повишават ефективността на труда. Макар това да не се отнася за всички хора по света, в разговора е откроена добра новина - в по-бедните държави навлизането на цифровите технологии също се ускорява.

Георгиева и Смит са изразили мнение, че пандемията е дала силен тласък на множество иновации. Те дават за пример страните, в които социалните услуги се предоставят чрез приложения за мобилни телефони в много по-голям мащаб, отколкото преди. Изтъкват се и страните, които приемат с отворени обятия ученето с помощта на технологии.

Наблюдаваме и впечатляващо изпреварващо развитие на някои държави (т. нар. leapfrogging) спрямо лидерите, посочват двамата събеседници. Бахамските острови станаха първата държава в света, чиято централна банка въведе цифрова валута. Тази стъпка бе направена заради необходимостта банката да обслужва дигиталните трансфери на над 700 острова, се припомня в разговора.

Така че благодарение на ускорената цифровизация се случват много неща, които облагодетелстват хората както в богатите, така и в бедните страни, допълват Георгиева и Смит. От друга страна обаче е отправено предупреждение, че не трябва да пренебрегваме огромния риск, който кризата поражда и който шефката на МВФ нарича "Голямото разминаване". По-конкретно, това е обстоятелството, че страните с големи възможности предоставиха солидна подкрепа на своите икономики. Те се възползват от автоматизацията и цифровизацията в широк мащаб за разлика от бедните страни, които изостават.

В разговора са откроени две неща, които трябва да се направят:

- Първо: Съсредоточаване на усилията върху цифровизацията във всички точки на света - например, само половината Африка е свързана с интернет и това трябва да се промени. Направихме някои проучвания, които сочат, че повишаването на достъпа до интернет в Африка с 10 процента ще доведе до икономически ръст от 4 процента. Само по себе си това е невероятно.

- Второ: необходимо е да насочим вниманието си към хората, изложени на най-голям риск от изключване. Помислете за момичетата, които отпадат от училище и никога не завършват. И за това колко критично важно е да бъдем чувствителни и да проявяваме емпатия към хората, които могат да изостанат. Именно тук ръководителката на МВФ изтъква важната роля на своята организация, която усилва гласовете на по-слабите, които нямат достъп до коридорите на властта, но ще бъдат от първостепенна важност за едно по-приобщаващо и по-динамично бъдеще, ако днес свършим работата си добре.

Всеки човек трябва да има равен достъп до възможности - това е изключително важно, ако желаем да избегнем задълбочаване на неравенствата, до каквото обичайното се стига след пандемия. И тъй като има риск това да се случи година или две след пандемията, в разговора на Кристалина Георгиева с Брад Смит се призовава за решителни действия сега.