През последните няколко години все повече устройства стават част от интернет на нещата. Те работят в мрежата, изпращат и получават команди и информация дистанционно. Това, разбира се, не може да остане подминато от хакерите и престъпниците, много от които желаят да извлекат някаква полза или просто да създадат проблеми.

Според скорошен доклад на анализаторите от SAM Seamless Network, само през 2021 г. 1 милиард такива устройства ще бъдат атакувани от хакери. Около половината от инцидентите са свързани с домашни мрежи и микропредприятия.

Методите за атака включват фишинг, както и класически Brute Force и DDoS атаки. Експертите установяват, че повечето успешни нападения се дължат на слаби мерки за сигурност, както и на неправилно конфигурирани настройки.

От особен интерес е фактът, че киберпрестъпниците активно разработват сложни мрежи (ботнети). Тяхната основна цел е да "претърсват" интернет в търсене на уязвими устройства. Например, членовете на такива групировки като Mirai и Mozi, се насочват към джаджи за интернет на нещата от 2016 г. насам и всички похитени от тях устройства се увеличават постоянно.