Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Цзъ Чу и еврокомисарят, отговарящ за защитата на конкуренцията, Маргрете Вестагер обсъдиха днес "агресивното" събиране на данни и наблюдението в Съединените щати, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от Ройтерс и БТА.

Мобилното приложение за кратки видеа, което е собственост на китайския технологичен конгломерат ByteDance, миналия месец призна, че някои от служителите му неправомерно са имали достъп до потребителски данни от TikTok на двама журналисти, за да идентифицират източника на информация, изтекла в медиите.

През последните три години компанията се опитва да увери Вашингтон, че личните данни на американски граждани не мога да бъдат използвани и съдържанието не може да бъде манипулирано от Китайската комунистическа партия или други организации под влиянието на Пекин.

В ЕС, заедно с други компании, TikTok е изправен пред нови, строги правила за технологичния сектор, които ще влязат в сила през идните две години. Те ще изискват онлайн платформите да правят повече за предпазване на интернет от нелегално съдържание.

"Целта на срещата с TikTok беше да се направи преглед как компанията се подготвя да се съобрази със задълженията си по регулациите на Европейската комисия", посочи ЕК в изявление.

На срещата е бил обсъден и Общия регламент за защита на данните, както и въпроси на поверителността и задълженията за трансфер на данни предвид неотдавнашните съобщения в медиите за агресивно събиране на данни и наблюдение в САЩ, допълва ЕК.

След Вестагер Чу трябва да се срещне с еврокомисаря с ресор "Ценности и прозрачност" Вера Йоурова и с еврокомисаря за вътрешните работи Илва Йохансон.