Съветник на Доналд Тръмп съобщи, че бившият президент на САЩ ще се завърне в социалните мрежи от своя платформа. В интервю за "Фокс" Джейсън Милър разкри, че до "два-три" месеца Доналд Тръмп ще представи сайта си, съобщава СиЕнЕн.

"Новата социална мрежа ще предефинира правилата, привличайки десетки милиони нови потребители", заявява Джейсън Милър.

Почти до края на своя мандат Доналд Тръмп използваше платформата Twitter, където имаше 89 милиона последователи. Тръмп разчиташе на социалната мрежа, за да представя своите вътрешни и външни политики и да комуникира със симпатизанти.

Събитията от 6 януари тази година, при които протестиращи окупираха сградата на Капитолия, накараха социалните мрежи да изтрият профила на американския президент. Той получи доживотен бан от Twitter, Facebook и YouTube.

Събитията разделиха американското общество и хората по света. Една част подкрепиха мерките, твърдейки, че Тръмп използва платформите за да "разпалва насилие". Други твърдят, че подобни мерки показват нагледно съществуването на цензурата и ограниченията на свободата на словото, наложени от големите технологични гиганти.

От януари досега съществуваха много спекулации, дали Тръмп няма да се включи в някоя алтернативна социална мрежа, като Gab или Parler.

За сега липсват подробности за платформата. Поради голямата база от свои фенове Тръмп има шанс за кратко време да създаде популярна социална мрежа. Това би могло да помогне за създаването на алтернатива на Twitter и Facebook. Предстои обаче да видим дали тя ще бъде просто трибуна на бившия президент или истински или чистокръвна социална мрежа, която ще налага много по-малко ограничения над своите потребители.