Президентът на САЩ Доналд Тръмп има странни отношения със социалните мрежи. Понякога той е сред яростните критици на този тип платформи, а друг път дава много добри отзиви за микроблог сайта Twitter, който използва изключително активно.

И в двата случая обаче едва ли "най-могъщият човек на планетата" би се отказал от повече контрол върху популярните онлайн платформи. Стремеж, който обаче е в противоречие с идеите за свободно споделяне на съдържание, които са в самата основа на социалните медии, още откакто те са създадени.

Поредното доказателство за това е изтекъл правителствен документ, който според CNN Business, има за цел да даде на Федералната комисия по далекосъобщения на САЩ широки правомощия да наблюдава и регулира начина, по който социалните мрежи като Facebook и Twitter модерират своето съдържание.

Новината идва в момент, когато мнозина в САЩ искат по-сериозен контрол над онлайн бегемоти като Facebook. И безспорно има редица основания за това. Въпросът обаче е дали този контрол не би могъл да влоши още повече сегашната ситуация.

Според американското законодателство (секция 230 на сега действащия закон Communications Decency Act), компаниите са защитени от правна отговорност за съдържание, публикувано от трети страни в техните платформи. И именно това текущо положение ще бъде атакувано, ако разширените правомощия на Федералната комисия по далекосъобщения влязат в сила.

Отделен въпрос е дали регулаторният орган, който по традиция се занимава с телекомуникационния пазар, ще има капацитета да контролира един по същество медиен сегмент.

А още един аспект на проблема е, че ако Тръмп "постави юзди" на Facebook, Twitter и останалите социални медии, това ще се отрази на свободата за споделяне на съдържание в целия свят. Защото за добро или за лошо по-голямата част от света използва американски социални мрежи.