Социалната мрежа Twitter съобщи, че след размириците на Капитолия миналата седмица е преустановила достъпа до над 70 000 профила, свързани с дясната конспиративна теория QAnon, предаде Асошиейтед прес.

Компанията каза, че с оглед на събитията във Вашингтон, където тълпа от привърженици на президента на САЩ Доналд Тръмп опита да щурмува сградата на Конгреса, предприема действия срещу поведение в интернет, "в резултат на което някой би могъл да пострада извън мрежата".

В много от случаите едно-единствено лице е поддържало редица профили, поради което и броят на засегнатите регистрации в социалната мрежа е толкова голям, отбелязаха от Twitter.

"Тези профили имат отношение към разпространението в голям мащаб на опасно съдържание, свързано с QAnon, и са се занимавали основно с пропагандирането на тази конспиративна теория в социалната мрежа", посочи компанията.

Започналата в петък голяма чистка в Twitter на профили, свързани с QAnon, е част от по-широкообхватни рестриктивни мерки, включително да бъде забранен достъпът на Тръмп до социалната мрежа поради опасения от провокиране на ново насилие, отбелязва Асошиейтед прес.

В резултат определени потребители на Twitter ще загубят последователи, в някои случаи хиляди, заяви компанията.

Конспиративната теория QAnon като цяло се основава на схващането, че Тръмп води тайна кампания срещу "дълбоката държава" и мрежа за сексуален трафик на деца, оглавявана от педофили и сатанисти.

Според теорията за спасението на американската държава се борят политици от Републиканската партия, част от военните и разузнавателните служби. Срещу тях обаче стоят мнозинството от елитите на Демократическата партия.

От Twitter са предприемали подобни рестриктивни мерки срещу QAnon и преди - например през юли, когато бяха премахнати над 7000 профила.

Компанията обяви още, че от днес ще започне да ограничава разпространението на публикации, нарушаващи политиката й на гражданска почтеност, което ще става чрез забрана за коментирането, харесването и споделянето им в социалната мрежа. Тази политика забранява манипулирането на избори и разпространението на подвеждаща информация за резултатите от тях. При многократно нарушаване на тези правила компанията е предвидила преустановяване на достъпа до съответния профил за постоянно.