The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, съобщи днес, че Meta Platforms ще пусне уеб версия на своята платформа за социални мрежи Threads в началото на тази седмица, която ще бъде лесна за използване на лаптопи и настолни компютри. Досега интерфейсът на платформата беше до голяма степен оптимизиран за използване чрез мобилно приложение.

Потребителите на Threads все още могат да четат отделни публикации през уеб, но функционалността на социалната мрежа е силно ограничена при този начин на достъп. Главният изпълнителен директор на Instagram Адам Мосери заяви в петък, че уеб версията на Threads вече се тества вътрешно от компанията майка Meta и скоро ще бъде представена. Не е сигурно обаче, че стартирането ще се състои тази седмица, тъй като графикът може да бъде преразгледан.

Смята се, че липсата на пълноценна уеб версия на Threads е една от причините, поради които популярността на младата социална мрежа започна да спада, след като тя привлече 100 милиона потребители през първите пет дни от функционирането си. Статистиката показва, че времето, прекарано от потребителите в Threads, е намаляло с 85 % месец след стартирането ѝ. Докато в първите дни след пускането на платформата тя привличаше до 50 млн. активни потребители месечно, напоследък броят им е спаднал под 10 млн. За сравнение, преименуваният X бивш Twitter има 363,7 млн. месечни посетители, като в дневно изражение този брой е 237,8 млн. към юли миналата година.

През следващите седмици Threads ще се научи и как по-ефективно да търси информация, публикувана от конкретни потребители. Ръководителят на Instagram заяви, че подобряването на функцията за търсене и подготовката за пускането на уеб версията на Threads са много по-важни от слуховете за въвеждане на хаштагове в социалната мрежа.