Потребителите на WhatsApp да търсят алтернативи, призова изпълнителният директор на Viber Джамел Агауа, провокиран от актуализацията за поверителност на конкурентния месинджър, предава technews.bg.

Доскоро потребителите на WhatsApp можеха да не приемат да споделят телефонния си номер с Facebook, но занапред това ще бъде задължително. Потребителите трябва да се съгласят с новите условия в рамките на 30 дни, иначе няма да могат да използват акаунтите си, поясниха от Viver в блог публикация.

В интервю за Forbes през 2018 г. съоснователят на WhatsApp Брайън Актън разкри оттеглянето си: "Продадох поверителността на потребителите си за по-голяма полза. Направих избор и компромис. И живея с това всеки ден".

С последната актуализация WhatsApp завършва интегрирането си във Facebook. Тъй като Facebook и WhatsApp стават едно, потребителите на приложението за съобщения се монетизират в по-голяма степен от преди и това би трябвало да е тревожно за тези, които търсят поверителна комуникация, казват от Viber.

Допреди актуализацията от 4 януари условията на WhatsApp гласяха следното: "Уважението към вашата поверителност е кодирано в нашето ДНК. Откакто стартирахме WhatsApp, се стремим да изградим нашите Услуги, като следваме силни принципи за поверителност. Вашите WhatsApp съобщения няма да бъдат споделени във Facebook и виждани от друг. Всъщност Facebook няма да използва вашите WhatsApp съобщения за каквито и да било цели, освен за да ни помогне да осъществяваме и предоставяме нашите услуги".

"Последната възмутителна актуализация в политиката за поверителност на WhatsApp принизи термина "поверителност" до нулата. Актуализацията демонстрира не само колко маловажна е поверителността на потребителите за WhatsApp, но изглежда като нова демонстрация на неуважение към потребителите, която без съмнение ще продължи да се развива и в бъдеще", коментира ситуацията Джамел Агауа.

Той призовава всички, които "виждат себе си като нещо повече от източници на данни, продан на предлагащия най-висока цена", да преместят своите съобщения и обаждания във Viber.