Основателят на Facebook Марк Зукърбърг търпи огромна потенциална загуба от спада на котировките на компанията майка Meta, от която притежава 13 процента, коментира BFM след обявяването на разочароващите й резултати снощи след закриването на борсата в Ню Йорк.

В електронната търговия след края на сесията акциите на Meta поевтиняха с над 20 процента. От 320 долара преди закриването, тази нощ една акция вече струваше 249 долара.

Така че за няколко часа богатството на Марк Зукърбърг също се е стопило с толкова. В сряда вечерта човекът, седми по богатство на планетата, притежаващ 121 милиарда долара по оценка на Блумбърг, виртуално е изгубил 24 милиарда долара.

Ако сривът на котировките на Meta продължи и днес, 37-годишният милиардер вече ще има "само" 97 милиарда долара. Така той ще излезе от Топ 10 на най-големите богаташи в света, където присъства без прекъсване от 2015 г.

Това може стане най-голямото "обедняване" на световен милиардер. За последно нещо подобно се случи на Илон Мъск през ноември. Тогава собственикът на Тesla изгуби 35 милиарда долара за една сесия (и дори 50 милиарда за два дни) след публикуването в Туитър на породило полемика допитване.

Вчера Meta, компанията майка на Facebook, отчете спад на чистата си печалба за четвъртото тримесечие и стагнация в броя на потребителите на платформите си в края на годината. Това е безпрецедентно за гиганта в социалните мрежи, отбелязва АФП.

Към 31 декември потребителите на някоя от четирите й услуги - Facebook, Instagram, Messenger и WhatsApp, които са влизали най-малко веднъж дневно в мрежата, са били 2,8 милиарда, а тези, които са влизали най-малко веднъж месечно - 3,6 милиарда.

Тези цифри показват лек растеж за една година, но са почти същите като през третото тримесечие.

Социалната мрежа "Фейсбук" е изгубила около 1 милион активни всекидневни потребители за три месеца до общо 1,929 милиарда към края на декември.

Финансовият директор на групата Уейн Уайнър обясни този резултат с неблагоприятна база спрямо предходните месеци, когато възобновяването на пандемията от Ковид-19 в Азия е ускорило регистрациите. Освен това по думите му конкурентните платформи изглежда също забавят растежа на компанията, особено сред младежката аудитория.

Основателят и ръководител на Meta Марк Зукърбърг спомена конкретно приложения като TikTok, които се разрастват много бързо.

Ръководителите на Meta многократно са се оплаквали от конкуренцията на TikTok и други мрежи, като в същото време са изправени пред множество разследвания и жалби за злоупотреба с доминиращо положение на пазара.

Оборотът на Meta за последното тримесечие е бил 33,67 милиарда долара, колкото очакваха анализаторите, но чистата печалба е "едва" 10,3 милиарда долара или с 8 процента по-малко от миналата година.

Акциите на групата поевтиняха с над 22 процента в електронната сесия след закриването на търговете на Нюйоркската фондова борса вчера.

Това са първите резултати на Meta , след като тя обяви промяна на името си в края на октомври. Тогава Марк Зукърбърг съобщи, че иска да се съсредоточи към метавселената, смятана в Силициевата долина за бъдещето на интернет - паралелна вселена, в която публиката ще използва очила за добавена или виртуална реалност, за да общува, да работи или да се забавлява. Изграждането й засега се изразява в инвестиции за десетки милиарди долари в подразделението на Meta - Reality Labs.

Вчера ръководителят на Instagram Адам Мосери съобщи, че потребителите вече могат да създават свой аватар, който да им служи като самоличност в метавселената.