Социалната мрежа X, известна преди като Twitter, ще събира биометричните данни на своите потребители.

Потребителите ще трябва да предоставят свое селфи и снимка на личната си карта, с които да удостоверят самоличността си. Компанията твърди, че ще съхранява и използва биометрични данни "за целите на безопасността, сигурността и идентификацията".

Според X, събирането на биометрични данни ще е само за потребителите на X Premium.

"X ще даде опцията да предостави своя държавен документ за самоличност, комбиниран със селфи, за да добави слой за проверка. Това ще помогне на X да се пребори с опитите за представяне под чужда самоличност и ще направи платформата по-сигурна".

Това обаче няма да са единствените данни, които социалната мрежа на Илон Мъск ще изисква.

Променените условия гласят, че X може да събира трудова и образователна история на своите потребители.

Данните биха се използвали "за препоръка на потенциални работни места и улесняване при кандидатствате за работа, както и в услуга на работодателите при търсенето на кадри".

"Можем да събираме и използваме вашата лична информация (като вашата трудова история, образователна история, предпочитания за работа, умения и способности, активност и ангажираност при търсене на работа и т.н.), за да ви препоръчаме потенциални работни места, които да споделяме с потенциални работодатели", допълват от социалната мрежа.

Новата политика за поверителност ще влезе в сила на 29 септември.

Защо Илон Мъск има нужда лични данни?

Илон Мъск има амбицията да превърне X в "приложение за всичко". През май X Corp придоби технологична услуга за набиране на персонал, наречена Laskie. Именно тя ще еволюира в свързана със социалната мрежа платформа за търсене на работа.

Преди това X подписа сделка с израелското приложение за търговия с акции eToro. Това позволи на потребителите да търгуват с акции, криптовалута. Според Мъск сделката ще ускори навлизането на финансовите услуги в Х.

Мъск не крие, че иска да превърне X в "универсално гише за различни онлайн услуги". "X на практика вече е глобален указател", допълва предприемачът.

Милиардерът иска да види опции за парични транзакции и пазаруване, интегрирани в Х. Той предвижда социалната мрежа да стане "приложение за всичко" и дори казва, че иска да я направи западния еквивалент на китайската WeChat.

Д-р Стефани Хеър, изследовател по техническа етика, казва, че събирането на данни е "масивно, но все още незадължително". Тя не вярва, че този ход е разстройващ от гледна точка на гражданските свободи, пише Би Би Си.

Рискове за потребителите

Илон Мъск често се обявява за защитник на свободата на словото и противник на цензурата. Въпреки това концентрирането на толкова много услуги в Х би довело до дигитална централизация.

На първо място, обвързването на профилите с личните карти на притежателите им може да се приема и като край на анонимността онлайн. От една страна това може да доведе до по-малък брой кибер измами, но от друг - до цензура и риск за сигурността.

Бихте се замислили много повече какво публикувате, пишете и четете, ако знаете че профилът ви е обвързан с личната ви карта. Ако живеете в по-малко свободна държава съществува риск да си създадете сериозни главоболия, ако сте по-критични към правителството си.

"На практика живеете в WeChat в Китай. Приложението е толкова полезно в ежедневието, и мисля, че ако успеем да постигнем това в Twitter, то бихме постигнали огромен успех", споделя Мъск.

"Такова приложение липсва на запад. Представете си, че сте използвали OpenTable, Uber и Deliveroo изцяло във Х. И накрая сте платили не с банкова карта, а с дигиталния си портфейл в Х", допълват разработчиците.

Примерът, който Мъск дава с WeChat, е обаче е стряскащ.

Потребителската активност в китайската версия на WeChat, се анализира, проследява и споделя с властите в Пекин. На практика приложението е станало неразделна част от мрежата за масово наблюдение в Китай.

WeChat има достъп до текстовите съобщения, указателите с контакти и хронологията на местоположенията на своите потребители. Освен това апликацията има цялата финансова история на потребители си и техните биометрични данни.

Китайското правителство знае и за търсеното и разглежданото от потребителите съдържание в платформата.

Ако социалната мрежа на Илон Мъск успее да централизира тази информация в себе си, то рисковете за потребителите ще нараснат значително.

Х също ще трябва да отговаря пред законите на САЩ, както WeChat отговаря пред законите на Китай.

Възможно е в бъдеще огромното количество събрани данни да се използват в ущърб на потребителите.

Посещаването на дадени профили и търсенето на определена информация може да избутват акаунта ви на по-ниски позиции, ако искате да ползвате платформата за търсене на работа.

Ако разчитате на Х за финансите си, то налагането на бан ще е подобно на запор.

Естествено, възможно е нито един от тези страхове да не се реализира. Те обаче не трябва да се отхвърлят с лека ръка. Особено когато Илон Мъск официално обявява, че иска социалната му мрежа да прилича на WeChat.