Коментари - Компютрите притиснати от смартфони и таблети | IT.dir.bg
назад

Компютрите притиснати от смартфони и таблети

Продажбата на компютри, таблети и смартфони в света ще нарасне тази година с 9 процента и ще достигне 2,4 милиарда единици, съобщи изследователско-консултантската компания Гартнър, цитирана от Франс прес и Асошиейтед прес.

Обратно в новината

Коментари - Компютрите притиснати от смартфони и таблети | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

jizast

Най-доброто от двата свята - нотбук. Преносим, за разлика от десктоп компютрите и същевремено с удобна клавиатура и голям екран за вършене на работа за разлика от таблет/смартфон. Не виждам смисъл да нося в чанта таблет или голям смартфон като самшит ако не мога да си върша работата с него, по-добре да метна в сака нотбука и да знам, че съм екипиран за всякаки цифрови подвизи.

Абе не знам... Аз имам 3 компютъра (лични) в активна употреба и само един смартфон...

купих на ниска цена таблет 7" с куп екстри. таблета е и телефон с две сим-карти паралелно независими една от друга, навигация и гпс...цената е под 150 евро...работи и в колата на 12 волта и на батерия и на 220 волта. супер е.

Докато преобладава тенденцията,електрониката и най-вече компютрите и подобните им устройства да се ползват за безмозъчно "ЛАЙКВАНЕ" или"ХЕЙТВАНЕ" ,а защо не и "ПОСТВАНЕ",ще е така.И таблетите и смартфоните ще се множат. Макар и на възраст,аз съм голям любител на такива устройства.Сменил съм доста смартфони .Последният ,обаче го имам вече 3 години и няма май да го сменя.Причниата е ,че като работещ човек ,няма кога да го "ръчкам". И няма как да работя със Solidworks и Featurecam на подобно устройство.Хехехе.

Сега сериозно: някой може ли да изтъкне поне 2-3 реални качества на таблета които да го правят предпочитана машина за работа или развлечение. 2-3. Чакам... А, да, и ако има такива които наистина вършат работа на смартфон, както писа някой по-долу, да вдигнат ръка.

Леки и преносими. Идеални за мейли и обичайната офис активност. Издържа цял ден с 1 зареждане. По-евтин. Я кажи сега 3 предимства на настолен компютър/лаптоп.

За десктопа: 1) Огромен и непреносим (филм или игра на екран 24 инча е нещо различно от същото на таблет/телефон). 2) Идеален за имели и обичайната офис активност И ЗА ВСИЧКО ДРУГО, КАКВОТО И ДА СЕ СЕТИШ. 3) Издържа докато има ток - кеф ти ден, кеф ти година, кеф ти 10 години. 4) По-скъп (и НЕЗАМЕНИМ за работа). Извод: - за работа: десктоп; - за фейс, снимки и от сорта: таблет/смартфон.

Формулиран по-точно въпрос: На неграмотен човек трябва ли му мобилен телефон?

Ако си чувал за Blackberry телефон - това е официално средство за получаване/изпращане на ел.поща в движение в повечето мултинационални фирми, но може да не ти е известно... Трябва ли милиони служители и менажери на тези фирми да си вдигат ръката за да отговорят на един неграмотен българин? Попитай се защо се ползват официално таблети в парламентите (включително в българския парламент)? Трябва ли от всички парламенти да ти обясняват?

в парламентите се ползват таблети, защото някой е гушнал комисионните от сделката.

ами да де, стават само за поща, за какво друго?

Един телефон е не съвсем подходящ компютър, както и един компютър е не съвсем подходящ телефон. Не виждам защо трябва да говоря по телефона когато работя и обратното.

До всички "разбирачи".А колко процента от хората правят съдържание а?Таблета до няколко години ще мине по продажби даже и преносимите компютри.Това е еволюция ,която не виждате по-надалеко от носа си!А за игри конзола.

Какво значи "правят съдържание" ? Качват текст в сайтове ли? А сайтовете как ги правят? На телефона?

lmao Една конзола никога няма да може да бие компютър по каквото и да е, що се отнася до игри.

За Angry Birds 4-ядрен процесор, 16GB RAM и nVidia 680GTX ли ти трябват?

От простата секретарка, набираща кореспонднеция, през производствтото и ползването на специализиран софтуер, до супер мозъците, работещи в лабораториите и разработващи нови технологии, всички тези хора ползват настолни и дори по-мощни и големи компютри. Никой от тях нито си мисли, нито иска да ползва таблет или смартфон за работата си, защото не са достатъчно мощни, не са удобни. Телефони и таблети са "консуматорски" устройства, ПЦ-тата са производителни и консуматорски устройства. На тях може да се върши всичко, което на таблети + много други неща. Единственото предимство на таблети/смартфони е преносимостта, но и целта им е според предимствтото им - да си мобилен и да си във връзка, това е. Не се вижда и как ще се развият повече от това в бъдеще. Освен рекламните глупости от рода на 1000 ядрени процесори за телефони, които са абсолютно безмислени освен, ако няма да играеш игри или да смяташ полиноми на тях, което е още по-абсурдно, защото можеш да го правиш 1000 пъти по-ефективно на голям компютър. Таблетите не са измислени днес, просто нямаше пазар за тях. С напредването на технологиите, хардуерните прозиводители се принудиха да накарат хората да си мислят, че им трябват тези джаджи и то да ги подновяват всяка година. ПЦ-тата станаха толкова мощни, че за много от нещата, които се вършат на тях, годините за ъпгрейд се увеличиха и това смали печалбите на маститите. Затова сега се бълват какви ли не безсмислени боклуци и МНОГО реклама и "тренд-мейкинг", за да консумира консуматора.

+1

Един лаф по повод "1000-ядрените процесори" - Когато изтриваш нещо от компютъра, докато единият процесор те пита: Ама сигурни ли сте, че искате да триете, другият процесор вече го е затрил. ;)

Е точно тва исках и аз да кажа ма ме изпревари.

Като тръгне Borderlands 2, Crysis 3 и т.н. на таблет може да си помисля за такъв. :D

некое пристрастено аФторче пише големи глупости

Gartner Group е една от най-уважаваните компании за IT изследвания, дори за хора, които не са чували за информационни технологии това име трябва да говори нещо...

Неграмотността е голям проблем в днешна България...

Обработка на текст, таблици, снимки, видео, аудио? Това могат ли го таблетите и телефоните? Да, уж. Някакви минимални корекции. Макар, че става само и единствено за домашно ползване на тези функции, с чисто непрофесионална цел. Виж, за сериозна работа, за обработка на огромни екселски таблици и документи, професионално обработване на видео, аудио, снимки - едва ли има човек който да използва таблет и телефон за тези неща. Проверка на поща, скайп, фейсбук, слушане на музика , гледане на филм - стават. Няма спор. Но това не са неща с които си изкарваш прехраната (по принцип). Я някой да ми подкара Maya, CAD програма или Фотошоп в пълната им функционалност на таблет или телефон? Да, наскоро пуснаха някаква версия на Фотошоп, ама пак не може да се сравни с това което се прави на компютър със съответния хардуер за рисуване/чертане. Да не говорим за игрите. Все пак това е огромен бизнес, за десетки милиарди на година. И се развива доста добре в света на настолните компютри (и лаптопите). Просто към този момент, няма шанс удобното управление да се пренесе на таблетите. В бъдеще може и да измислят начин, ама засега издишат и по този показател. Извод - докато има хора които си изкарват хляба със счетоводна дейност, обработка на данни, файлове, видео, аудио или просто играят на поредния CoD, Старкрафт, Диабло и прочее, компютрите (настолните) няма да изчезнат. п.п. Таблетите и телефоните също са компютри, трябва да се уточнява в статиите, че става дума за настолни компютри и лаптопи, срещу таблети и телефони. Щото всичките са компютри по дефиниция.

Колега, по принцип съм съгласен с теб, но вече има хибридни модели на водещи производители на хардуер с хардуерна клавиатура и сензорен дисплей и то с "истински" процесор, доволно количество РАМ и "истинска" ОС. Според мен в близко бъдеще дори power users и разработчиците ще бъдат напълно удовлетворени до голяма степен от тези устройства за които споменах. Друг е въпросът, че според мен софтуера и по-точно специализирания софтуер, доста изостана покрай бума на хардуера в последно време...

За писане на Word документи и таблици (под всяка операционна система) ти е необходимо не мощен компютър, а голям екран, удобна клавиятура и мишка. Приличен Linux може да се зареди на всеки смартфон/таблет, вече и телевизорите са със смарт функции, Интернет, Skype, Youtube и нищо не е както преди. Да не говорим за мобилна връзка и облачна свързаност отвсякъде и нови протоколи като PCoIP (необходим е вече дори не компютър, а монитор със zero-client и може да работиш от гол монитор както със свръмощен компютър), Windows Web desktop, който работи към отдалечен сървър и виртуална среда, т.н. Не си прави погрешни изводи на основа на знания за компютри отпреди 15 години, компютрите и операционните системи вече не са като за вчерашните десктопи, а работят във виртуална среда, би трябвало да си чул за VDI, zero client, cloud computing, т.н.

а въпросният cloud или thick server ще е също телефон или таблет.

Искам да видя как ще извършваш счетоводна дейност и ще обработваш огромни документи на този твой тъч скрийн и ще го вършиш за РАБОТА, не за минимални корекции.

То и телевизора ,някои перални, че и микровЪлнени печки са вече компютри. Ама какво за какво се ползва?

Глупости, просто хората нямат такива устройства и затова си купуват, естествено, зомбирани от масовата реклама. ПЦ-тата са незаменими за работа, а каква работа може да се свърши на таблет или смартфон? Никаква, освен ако работата ти не е да киснеш в нет-а и да пишеш клюки във ФБ по цял ден.

Не виждам как точно тъпите таблети ще заменят лаптопа. :-) С тези смешни операционни системи и с програмки подобни на компютърните от преди 20 години, наречени за благозвучие приложения ли? Освен това работата с таблет изкривява яко връта.

Таблетите заменят основно книгите и персоналния бележник (+ел. поща и Интернет). Книгите и документите сега са основно в електронен вид и на Интернет и по-този начин не се налага да печатаме документи и да чакаме доставка на тежки хартиени книги -огромно предимство. Стационарните десктоп компютри отдавна станаха антики и бяха заменени с лаптопи, сега вече идват мощни ултрабуци и таблети-трансформери. Основни предимства вече са малките размери, преносимост, мобилна връзка, мощен процесор, автономна работа и по-малко енергия. Ако си полегнал удобно на дивана не вярвам да ти се изкриви врата, по-скоро ще приличаш на маймуноподобно същество наведен над лаптоп с малка клавиатура, поставен неудобно на коленете или на бюро.

За четене - няма спор, че бият настолните и лаптопите. И аз ползвам таблет за тази цел - спестява ми няколкостотин килограма библиотека - списания, книги, енциклопедии.

тази експертка вероятно е експерт в други области. просто хората си купуват вече смартфони и таблети, къде от любопитство, къде от тежкария. Hо засега компутъра си е незаменим, ако го ползвате за работа естествено.

Компютърът ми е конфигурация от преди 7 години. Не мисля да сменям нещо , което работи заради снобария. Миналата година му смених захранване само. Ползвам XP и OFFICE пакета от 2003 г. Естествено пиратски. Не ми трябва по-мощен за целите за които го ползвам, пишеща машина и интернет. Ще го ползвам докато се разпадне от възраст.

И аз ползвах 7 год. един и същ компутер поради същите причини. Преди месец за 6 стотака си взех нов настолен с много хард, много рам и много ядра... Напрао се чудя как към я търпял тая щайга цели7 години :D :D ;D

поредната партенка. Kакво може да се прави на един таблет и телефон: да си провериш пощата, да напишеш кратко съобщение, да се обадиш по skypa, да си губиш времето общо взето.

може да правиш и снимки, в повечето случаи с лошо качество. и да слушаш музика, някои стават и за навигация.

А да обработваш текст, таблици, снимки? Да го използваш за счетоводна дейност (с всичките му там интернет страници на НАП и прочее) ? За обработка на видео, аудио? Айде, оставяме настрана игрите. Ама то и там положението е трагично (сравнено с настолните и лаптопите). Да, не всеки се занимава с тези неща, но тези неща ги правят тия които РАБОТЯТ. А не тия които изпозлват техниката за развлечение.